شارژ گاز یخچال

احتمالا نحوه کارکرد یخچال فریزرها برای شما هم سوال باشد و علاقه‌مند به افزایش اطلاعات در این زمینه باشید. در این مقال در ابتدا نحوه کارکردن لوازم برودتی را توضیح داده‌ایم و سپس به توضیح مسائل مربوط به شارژ گاز یخچال و مراحل انجام آن پرداخته‌ایم. با ما همراه باشید تا پاسخ تمامی سوالات خود را دریافت کنید.

یخچال‌ها برای ایجاد برودت از سیکل تبرید استفاده می‌کنند؛ در این حالت یک گاز با نقطه جوش پایین به لوله‌های دستگاه تزریق می‌شود و یک کمپرسور بصورت مداوم آن را به گردش در‌می‌آورد. لوله‌های یخچال بمنظور افزایش تبادل گرمایی از فلزات با ضریب گرمایی بالا ساخته شده‌اند و همین موضوع موجب می‌شود تا گاز مبرد در مسیر حرکت درون کابین گرمای محیط را جذب کرده و موجب کاهش دمای یخچال یا فریزر شود. گاز یخچال پس از خروج از کابین مستقیما وارد کندانسور می‌شود که این امر بدلیل کاهش دما صورت می‌گیرد. مقصد بعدی گاز مبرد کمپرسور است که در آن عمل فشرده سازی و پمپاژ صورت می‌گیرد. در این مرحله کمپرسور گاز را تحت فشار قرار داده و پس از کاهش دما به حالت مایع درمی‌آورد.

کمپرسور یخچال با ایجاد فشار موجب تغیر حالت از فاز گازی به مایع می‌شود که اصطلاحا به آن میعان می‌گویند. علاوه بر قطعات نامبرده شده که اجزای اساسی چرخه تبرید هستند قطعات دیگری نیز وجود دارند که در مقاله توضیح موتور یخچال و نحوه کار آن توضیح داده شده است.

انواع گاز یخچال

بیشتر لوازم سرما ساز اطراف ما از سیکل تبرید بهره می‌برند و هریک از آن ها بسته به طراحی خود از ماده مبرد مناسب خود استفاده می‌کنند. در گذشته از آمونیاک به عنوان گاز اکثر دستگاه‌ها استفاده می‌شد اما با توسعه صنعت این ماده اشتعال‌زا جای خود را به کلرو فلوئورو کربن‌ها یا همان CFC داد.

امروزه از 3 نوع گاز برای استفاده در چرخه تبرید استفاده می‌شود:

  1. CFC یا کلرو فلئورو کربن
  2. HCFC یا هیدرو کلرو فلوئورو کربن
  3. HFC یا هیدرو فلوئور کربن 

هرکدام از ماده‌های مبرد بالا شامل زیر مجموعه‌ای متفاوت هستند:

  • زیر مجموعه CFC یا کلرو فلئورو کربن:
  1. R 11
  2. R 12
  3. R 113
  4. R 114
  5. R 115
  • زیر مجموعه HCFC یا هیدرو کلرو فلئورو کربن:
  1. R 22
  2. R 123
  • زیر مجموعه HFC یا هیدرو فلئورو کربن:
  1. R 134a
  2. R 410

برای شارژ گاز یخچال باید در ابتدا از روی موتور یخچال نوع و میزان گاز مورد نیاز را تشخیص داده و سپس اقدام کنید.

گاز مصرفی یخچال و ساید

از بین تمام مبردهای بالا تنها 2 نوع R 600 و R 134 برای یخچال‌ و سایدبای‌ساید مورد استفاده قرار می‌گیرند. توجه داشته باشید که R 600 بسیار قابل اشتعال و انفجار می‌باشد و بیشتر در ساید بای سایدها استفاده می‌شود. این مبرد از راندمان بالایی برخوردار است و 1کیلو گرم آن می‌تواند جایگزین بیش از 2 کیلو گرم گاز R134 شود.

نشت گاز

یکی از دلایلی که موجب خنک نکردن یخچال می‌شود کاهش یا تخلیه گاز مبرد است؛ توجه داشته باشید که خرابی سایر قطعات نیز می‌تواند همین تاثیر را بر یخچال داشته باشد. اولین قدم قبل از شارژ گاز ‌عیب‌یابی است. معمولا تخلیه گاز با نشانه های زیر همراه است:

  • موتور یخچال بطور یکسره کار می‌کند (اتومات نمی‌کند).
  • سرمای یخچال بطور محسوسی کاهش می‌یابد.
  • لوله‌های کندانسور سرد هستند.
  • کابین یخچال یا فریزر گرم است.
  • همچنین توجه داشته باشید که گازهای مبرد بوی نامطبوعی دارند و یکی از نشانه‌های نشت وجود بوی بد درون کابین است.

اگر با تست موارد بالا از کاهش و نشت گاز یخچال خود مطمئن شدید می‌توانید با نیک‌تعمیر، نمایندگی تعمیر یخچال تماس بگیرید تا در اسرع وقت نسبت به تعمیر و شارژ گاز یخچال شما اقدام کنیم.

مراحل شارژ گاز

  1. برای شارژ گاز در ابتدا باید محل نشت را با استفاده از کف یا نشتی یاب الکترونیکی بیابید؛ سپس علت نشت را با استفاده از ابزار و روش‌های مناسب مرتفع سازید.
  2. وجود رطوبت درون لوله‌ها موجب کاهش عملکرد یخچال می‌شود. پس از تعمیر و بازسازی محل نشت و از بین بردن آن باید رطوبت و هوای موجود احتمالی را با اتصال پمپ خلاء از بین ببرید.
  3. مرحله بعدی برای شارژ گاز یخچال تشخیص نوع گاز مصرفی کمپرسور است. برای این کار باید نوع مبرد را روی برچسب موتور یخچال پیدا کنید. نمونه ای از لیبل کمپرسور و محل قرار گیری نوع گاز مبرد در تصویر مقابل قرار دارد.
  4. پس از تهیه گاز مناسب یخچال یا ساید بای ساید باید خروجی کپسول را به گیج متصل کنید و سر دیگر گیج را به لوله شارژ کمپرسور متصل کنید، سپس نسبت به شارژ گاز اقدام نمایید. در زمان شارژ گاز یخچال به برق متصل باشد. پس از شارژ گاز مقدار گیج باید عددی بین 8 تا 10 باشد.

دلایل کاهش گاز یخچال

گاز مبرد درون لوله‌های یخچال باید بدون کاهش تا سال‌ها در فرآیند تبرید شرکت کند و موجب ایجاد برودت درون کابین یخچال فریزر یا ساید باشد؛ اما بدلیل اینکه قطعات و اتصالات یخچال با محیط خارجی در تماس‌اند و از پوشش یا محافظ خاصی برخوردار نیستند امکان صدمه دیدن و سوراخ شدن آن‌ها وجود دارد. از جمله دلایل نشت گاز یخچال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برخورد اجسام خارجی هنگام جابجایی یا اسباب‌کشی
  • صدمه دیدن و ایجاد نشتی هنگام تمیزکردن کندانسور
  • ایجاد پوسیدگی در لوله‌ها با گذر زمان
  • جنس نامناسب اتصالات
  • اصابت جسم سخت به درایر یا فیلتر خشک‌کن

هزینه شارژ گاز

هر یخچال هنگام خرابی شرایط خاص خود را دارد و به همین دلیل نمی‌توان مبلغ ثابتی بعنوان هزینه شارژ گاز یخچال در نظر گرفت. در برخی از موارد گاز یخچال‌ هنگام مراجعه تعمیرکار بطور کامل تخلیه نشده است؛ واضح است هزینه تعمیر این دستگاه نسبت به دستگاهی که گاز آن بطور کامل تخلیه شده است تفاوت خواهد داشت. مهمترین عوامل در تعیین هزینه شارژ گاز عبارتند از:

  • محل نشتی
  • نحوه تعمیر علت نشت
  • نوع گاز مورد استفاده
  • میزان گاز اضافه شده

در حالت کلی مبلغ دریافتی میانگین از مشتریان بابت شارژ گاز مبلغی بین 400 تا 700 هزار تومان است. توجه داشته باشید که عوامل زیادی در هزینه تعمیرات تاثیر گذار هستند؛ برای راهنمایی و تعیین هزینه بهتر است با نیک‌تعمیر تماس بگیرید.